Erik Nygren Wåhlin

Vad är din bakgrund?

Jag är ursprungligen från Huddinge utanför Stockholm, där jag tog studenten 2014. Jag började läsa kandidatprogrammet i Arkeologi och antik historia 2015 och läste Antikens kultur och samhällsliv A på min fria termin. Jag sökte en hel massa program, faktiskt, bl a speldesign på Gotland, men valde till slut arkeologi här i Uppsala.

Varför valde du att läsa vårt masterprogram i Arkeologi?

Efter kandidatprogrammet var jag hooked på arkeologi, särskilt skandinavisk arkeologi, och för att komma vidare inom ämnet behövs en masterexamen.

Vad har du läst förut?

Nu på mastern har jag läst extra GIS och i somras var jag med på fältkursen i Buttle.  Jag planerar att läsa lite programmering och en kurs i spelutveckling, eftersom jag tror det är en bra kombination ihop med modern arkeologi och jag är väldigt imponerad av vad Disir gjort med sina appar. Sen till hösten finns en kurs i östersjöarkeologi som jag vill läsa.

Vad är dina intryck och erfarenheter?

Allt fungerar jättebra, och jag är mycket nöjd med upplägget med lite längre kurser. Det finns två saker jag skulle vilja ändra på (eller kanske tre). Det ena är att jag önskar det fanns fler hands-on workshops, så man får känna på föremål samtidigt som man får information om dem. Det ger mycket mer än bara föreläsningar med bilder. Vi var nyligen på en tvådagars workshop på SAU där vi fick gå igenom stenåldersmaterial från flera tidsperioder – jätteroligt! Under kandidaten var vi också i Morgongåvas magasin, vilket var bra, och kanske kunde man göra mer sånt!

Sedan önskar jag mer geologi i programmet för att reda ut begreppen – det är viktigt att kunna se skillnaden mellan naturliga processer och det som har påverkats av människor och ha koll på vilka jordarter som är vad, hur de har bildats, gränserna för kornstorlek osv.

Sen måste jag erkänna att fältkursen i Buttle använde sig av ett bättre system för fyndhantering med färdigtryckta lappar. Det underlättade mycket, och det blev färre fel än när all information skulle skrivas för hand varje gång.

Det kan ju ingå  praktik i masterprogrammet– Hur gör du?

Det får inte plats någon praktik i mitt upplägg! Men praktik är ju delvis för att öka kontaktytan mot presumtiva arbetsgivare, och min uppsats gör det på sätt och vis.

Vet du redan vilket uppsatsämne du ska välja?

Ja, jag har ett ämne som behandlar svärdsfynd i Norrland, som ingår i projektet Utmanad marginalitet. Jag har samlat data under några månader, och ska faktiskt på fredag delta i en workshop i projektet, där jag presenterar vad jag gjort hittills. Jag hoppas få mycket feedback, även om jag förstås känner mig lite nervös.

Det faktum att jag ingår i ett forskningsprojekt gör dels att mitt ämne faktiskt känns som en ordentlig forskningsuppgift, och där får jag även träffa många aktiva forskare inom området.  

Skulle du rekommendera programmet till andra?

Absolut, bara man väljer rätt kurser så! Alla är trevliga och undervisningen funkar bra.

Din favoritkurs i programmet?

Faktiskt den jag läser nu – Landscape analysis and GIS. GIS är jättekul, det tyckte jag redan under kandidatprogrammet, där jag även skrev en GIS-uppsats. Jag har dessutom läst ytterligare en GIS-kurs under min första termin på mastern. Med GIS får man hantera data på ett sätt som passar mig bättre.

Hur tänker du din framtid?

Jag vill gärna jobba inom fältarkeologi, kanske gräva under säsong och sen hantera data i GIS under resten av året. Fast nu ser jag ju att det grävs även i januari, så frågan är hur mycket annat än grävande och rapportskrivande man egentligen hinner med.