Ultunastenen

Har du kanske cyklat utmed Fyrisån i jakt på Hitta Ut-kontroller denna vår? Vid en checkpoint finns en runsten, som vid första anblick lurade åtminstone några av oss. När vi läste på derunstenn vidstående skylten blev vi dock konfunderade….

Men eftersom vi har tillgång till flera specialister här vid institutionen blev det dock en lätt sak att hitta information om denna mystiska runsten.  Ett studentspex visar det sig vara, ett påhitt av Ultunas studentkår för att ”öka på” den historiska bakgrunden. Här kan du ladda ner en guide till Ultuna som berättar lite om bakgrunden (notera de fina illustrationerna!).

Själva stenen då?

Så här säger Frands Herschend:

"Fotot av stenen i det gröna är av en förfalskad ristning. Den är också ganska modern eftersom man ser att ristningen här och var fortfarande är ljus, på grund av att mejselhuggen i stenen är gjorda för kort tid sedan. Vikingatidens runstenmästare skulle inte ha godkänt sten, text och rundjur som gesällprov. Det är en avsprängd sten i dåligt skick med sprickbildningar, särskilt i övre delen. Ristningen följer till och med sprickorna. Ristningsytan är mycket ojämn. Den kan ha legat nedåt eftersom den saknar lavar."

Skylten bredvid stenen?informationskylt

Frands fortsätter: "Nonsenslappen om Mats Vårister från "Riskantikvarieämbetet i Uppsala" no less, är också en förfalskning. Den utgrävande "agreologen Carl Holmberg" har man inte hört talas om heller."

Vill du veta mer om Ultuna och de arkeologiska utgrävningarna? http://www.sau.se/projekt/ultuna-sparen-av-centralortens-framvaxt/