Föremål ur arkivet

Som gammal universitetsinstitution har vi tillgång till en stor mängd material, mycket med ursprung i forskningsgrävningar under åren. En hel del material kan du se på Museum Gustavianum, men mycket finns i våra stora föremålsarkiv.

I arkiven samlas sten, grus, krukskärvor och ben, nitar och textilföremål - det mesta väl dokumenterat och undersökt.

Här presenterar vi då och då något nytt föremål ur arkivet.

Vikingatida fynd glömdes på apotek

En kund på apoteket Kronan här i Uppsala glömde vid ett besök 1970 en brun låda. Man visste inte vilken kund det var och ställde in lådan bakom disken i väntan på att kunden skulle höra av sig. När så inte skedde lämnades lådan så småningom till polisen.

Bild: Annika Larsson

Här öppnades lådan och den visade sig innehålla ett helt vikingatida fyndset bestående av ovala spännbucklor och ett svärd bl a. Man satte ut en annons i tidningen om att apotekskunden kunde få tillbaka sitt kvarglömda gods - men ingen hörde av sig. Det här var på 70-talet och det är mycket möjligt att kunden olovandes hade dessa föremål. Det är t o m möjligt att man vid vår institution känner till vem den skyldige är. Hur som helst vågade ingen ge sig till känna och fynden finns bland Gustavianums samlingar med hela historien bevarad i bifogade tidningsurklipp.

Tegel

AS3329. Ett romerskt tegel i Asine, Grekland som har fått besök av en hund när det låg på tork.

Foto: Michael Lindblom

Vadarfågel

En vadarfågel från den sengeometriska perioden (ca. 750 f.Kr). Funnen i Asine på Peloponnesos i Grekland. Foto: Michael Lindblom