Egyptologi

bild från egyptisk gravkammare

Egyptologi är vetenskapen om det forntida Egyptens språk och kultur, från de fördynastiska kulturerna i Nildalen i 6:e årtusendet f.v.t. till det tidiga kristna Egypten i första århundradet e.v.t. Egyptologiska studier och forskning kombinerar moderna arkeologiska metoder och praktik med sofistikerad lingvistisk och filologisk undersökning av skriftliga källor.

Våra kurser på grundnivå kan du läsa antingen som fristående kurser, eller inom kandidatprogrammet i Arkeologi och antik historia.

Förutom kurser på grundnivå har vi också ett masterprogram i Egyptologi. Det är programmet för dig som är intresserad av att integrera texter, konst och materiella källor i utforskandet av det forna Egypten.  Läs mer om masterprogrammet i Egyptologi

 instagramkontot Besök oss på Instagram 

Att läsa egyptologi på grundnivå i Uppsala

Institutionen för arkeologi och antik historia vid Uppsala universitet är det enda lärosätet i Sverige, och ett av två universitet i Skandinavien att erbjuda ämnet egyptologi som heltidsstudier. Vårt utbildningsprogram omfattar alla områden av egyptologi från arkeologi i Egypten och Nubien, till språk och litteratur. Vår personal är internationellt framstående forskare inom sina områden och tillhandahåller förstklassig pedagogik och handledning. Ämnet har utmärkta faciliteter och resurser, bl.a. en rik samling av egyptiska och nubiska antikviteter.

Om egyptologi

Våra kurser ges på engelska, men du kan skriva dina texter på svenska och tala svenska på seminarier.

Kursen Egyptologi A ger en introduktion och förser dig med grundkunskaper om fornegyptisk kultur och egyptisk konst: 

I kursen Egyptologi B kommer du att bygga på dessa kunskaper genom följande kurser:

Under kursen Egyptologi C kommer du att läsa olika typer av texter och en delkurs som ger dig ett bredare perspektiv. Du skriver dessutom en uppsats.

Den sista terminen av dina egyptologistudier på grundnivå - Egyptologi D - innehåller en kurs i Projektformulering och akademiskt skrivande, vilket är gemensamt för alla studenter på avdelningen, och en kurs i Nyegyptiska, vilket är språket som användes under det så kallade Nya riket (ca. 1300-1000 f.v.t.). Under denna termin kommer du även att skriva en uppsats i egyptologi.

Kurser på grundnivå i egyptologi kan även läsas av studenter från många andra ämnen, såsom arkeologi, historia, lingvistik, konsthistoria och religionshistoria. Träning i arkeologiska fältmetoder och praktik är även av potentiellt intresse för studenter som läser antropologi, ekologi eller geovetenskaper.

Du hittar en mer detaljerad beskrivning om varje kurs genom att klicka på länkarna. Om du har några frågor så är du välkommen att kontakta antingen vår administration eller undervisande lärare.

Välkommen!

Senast uppdaterad: 2022-01-21