Kandidatprogram i Klassiska Studier 180 hp

Fascineras du av grekisk och romersk kultur och historia? Drömmer du om att kunna citera Vergilius och Homeros med rätt uttal? Då kanske kandidatprogrammet i Klassiska Studier är det rätta för dig!

Tre ämnen samarbetar om detta program - Antikens Kultur och Samhällsliv, Latin och Grekiska, vilket ger dig både bra allmänbildning och djupare kunskaper om två stora civilisationer som påverkat västvärlden.

Den första terminen läser alla programstudenter Antikens kultur och samhällsliv. Därefter väljer man inriktning.

Inom Antikens kultur och samhällsliv studerar du det antika Grekland och Rom från tidig bronsålder (ca 3000 f Kr.) till 500-talet e Kr. Antiken studeras ur ett arkeologiskt, historiskt och konstvetenskapligt perspektiv. I grundutbildningen berörs social, politisk och ekonomisk historia, men också filosofi, religion och litteratur.

I latin studerar du språk och textmaterial - både skönlitteratur, vetenskapligt material och inskrifter från de tidigaste latinska epokerna. Du får lära känna de stora antika författarna som Cicero, Vergilius och Ovidius.

I grekiska studerar du grekisk litteratur och språk från ca 700 f Kr. till 1453 (slutet på den bysantinska eran). Du läser  de stora grekiska författarna Homeros och Herodotos, filosofiska och dramatiska verk och material om stora personligheter under de olika perioderna.

Även andra ämnen kan ingå i din examen i Klassiska studier - det finns mycket att välja på både inom de språkvetenskapliga/historisk-filosofiska fakulteterna och inom övriga fakulteter.

Kandidatprogrammet ger dig behörighet till vidare studier på masternivå i ditt huvudämne och också i utbildningsvetenskap och ABM (arkiv-, biblioteks- och museivetenskap).

Programblad