Felicia ska praktisera på Svenska Institutet i Athen

       Vad är din bakgrund? Var kommer du ifrån? 

Jag är uppvuxen i Västerås, där jag gick på Rudbeckianska gymnnasiet. Det är det äldsta gymnasiet i Sverige så det passar ju bra att jag nu pluggar vid Sveriges äldsta universitet. Jag läste samhällsvetarprogram med inriktning på kultur och journalistik, och jag har alltid älskat att skriva.

       Varför valde du att läsa vårt masterprogram?

Jag började på ett program i klassiska studier. De första kurserna gick bra, men sedan kom en intensiv kurs i latin, som gjorde att jag faktiskt hoppade av. Det var inget fel på undervisingen eller läraren - det var bara för mycket information och inlärning i en väldigt intensiv kurs. Kursadministratören på Arkeologi berättade att jag kunde knåpa ihop mitt eget kandidatprogram, så då gjorde jag det. Det blev Antikens kultur och samhällsliv som huvudämne, och så arkeologi som biämne. Jag är mest intresserad av antiken, så även om det var roligt att få pröva på fältarbete valde jag masterprogrammet med inriktning på antiken. Jag sökte faktiskt till masterprogrammet vid ABM först, men magkänslan sa mig att jag skulle satsa på det jag verkligen ville och var intresserad av, och det känns fortfarande perfekt.

         Vad är dina intryck och erfarenheter?

Det är fantastiskt att få vara med på de högre seminarierna. Man sitter bredvid sina oerhört kompetenta lärare och antecknar, precis som dem. Det känns verkligen som att man är en del av forskningsvärlden.

       Gör du praktik – som vad och var och hur hittade du praktikplats? 

Jag åker till Athen nästa söndag för att praktisera på Svenska Institutet! Jag hade haft Hans Lejdegård (vice direktör på institutet) på en av de första kurserna jag läste, och jag skrev till honom och frågade, helt enkelt. Nu ska jag vara där i fem veckor och arbeta främst med administrativa sysslor (bibliotek, svara i telefon och hjälpa till vid seminarier), men också skriva en artikel för Hellenika. Det ska bli så spännande!

       Vet du redan vilket uppsatsämne du ska välja?

Oh ja, jag vet vad jag ska skriva om - fallosar avbildade på Athensk keramik. Det rör sig alltså inte om riktiga penisar på män, utan lösa fallosar i olika former, t ex fallosfåglar. Undersökningen kommer bl a att vara kopplad till sexualitet och genus. Materialet kring fallosar är ganska stort så det var nödvändigt att avgränsa mig, samtidigt som det skapar bra möjligheter för att fortsätta med det som t.ex. ett doktorandprojekt.

       Skulle du rekommendera programmet till andra?

Ja absolut! Är du intresserad av antiken så är det här rätt utbildning! Kandidatkurserna i antiken var väldigt överskådliga - man hann precis bli intresserad och ville fördjupa sig i något så var kursen slut. Här på masternivå kan man fördjupa sig på ett annat sätt. T ex så läste vi om ritualer, och vi har just gått steg för steg i hur det verkligen gick till. Lärarna är så otroligt kunniga och strukturerade. Vi är inte så många som läser inriktningen, så det vore roligt om vi blev fler.

       Din favoritkurs i programmet?

Det kan nog vara just Blod, kött, vin och rökelse som jag nämnde förut, men jag tror faktiskt att uppsatskursen blir min absoluta favorit. Under uppsatskursen lär du dig bli forskare - du väljer ditt eget ämne och får hjälp att strukturera upp hela processen. Det passar mig att fokusera på ett material och verkligen gå ner på djupet; hela processen är rolig och jag älskar de ögonblick när man får aha-upplevelser! Fältkurserna både i Uppsala, på Poros och sommarkursen på Gotland var roliga att få vara med om, och jag kan absolut tänka mig att gräva igen, men jag tycker nog att själva skrivbordsforskningen är roligare.

       Hur tänker du din framtid? 

Jag tar det som det kommer. Det man verkligen tycker om att göra blir man bra på, och jag kan alltid läsa t ex arkiv- och museivetenskap om det skulle behövas för att få jobb. Om jag fick drömma fritt så vill jag forska, kanske fortsätta på mitt fallos-projekt.