Ghaza Alyasin studerar masterprogram med inriktning mot Antikens kultur och samhällsliv

Vad är din bakgrund? Var kommer du ifrån?

Jag växte upp utanför Stockholm med drömmen om att arbeta med film, så jag studerade medialinjen i gymnasiet och satsade på olika filmprojekt ett tag. Ghaza AlyasinJag ansökte till och med till ett filmprogram på eftergymnasial nivå. Som tur var (i efterhand) så kom jag inte in, vilket tvingade mig till att sätta mig ner och tänka om. Arkeologi och antiken hade alltid varit ett stort intresse för mig men inget jag faktiskt trodde skulle bli ett karriärval. Tills jag hittade kandidatprogrammet i arkeologi och antik historia vid Uppsala universitet – då fick jag plötsligt en ny dröm.

Varför valde du att läsa vårt masterprogram i Antikens kultur och samhällsliv?

Det kändes som ett uppenbart val. Efter att ha läst kandidatprogrammet här kände jag att jag ville fortsätta med min utbildning, dels för att jag tror att högre kompetens lättare leder till arbete senare men även för att jag verkligen tycker att det är riktigt roligt att studera vid universitet. Det är ju svårt och utmattande, ibland tror man att det är kört och att man inte kommer klara av det (speciellt nära tentatider och deadlines), men i slutändan löser det sig så länge man kämpar på. Man blir riktigt utmanad och det är det som leder till att man utvecklas och förbättras. Allt går så länge man inte ger upp. Jag hade redan spenderat tre år på institutionen och trivdes otroligt bra och kände mig väldigt nöjd med min utbildning, så det slog mig aldrig att söka någon annanstans. Det känns helt rätt att få vara kvar här.

Vad har du läst förut?

Jag har läst några strökurser här och där, försökt hitta vad jag tyckte var intressant och som jag skulle vilja fortsätta med. Jag har provat på både Internationella relationer och diverse litteraturkurser, men inget av det kändes rätt. Det var inte förrän jag hittade arkeologi och antik historia som det klickade och jag vågade satsa på ett program.

 Vad är dina intryck och erfarenheter?

Jag har känt mig väldigt stöttad under min tid här. Det är tydligt att lärarna bryr sig om studenterna och verkligen vill att det ska gå bra för oss och att vi ska lyckas. De är också så otroligt kunniga och inspirerande. Jag har lärt mig att ifrågasätta, analysera, tolka och tänka om, att söka, hitta och absorbera information på ett helt nytt och självständigt sätt och ställa frågor jag aldrig skulle ha tänkt på innan. Jag har utvecklats enormt mycket sedan jag först började och fortsätter kontinuerligt att göra det.

 Vet du redan vilket uppsatsämne du ska välja?

Jag är inte helt säker än, men så som det ser ut just nu så kommer jag troligtvis att fortsätta på ett eller annat sätt med min C-uppsats, som handlade om könsbestämda gester i etruskisk begravningskonst. Masterprogrammet börjar med en uppsatsstödjande kurs över hela första terminen då det är meningen att vi ska börja tänka ut och arbeta på uppsatsämnen, vilket är rätt bra för då pushas man till att lista ut det förr snarare än senare. Jag har ju fortfarande rätt mycket tid kvar för att bestämma mig eftersom jag inte ska börja skriva den än på ett bra tag, men det är skönt att ha det klart så man inte blir stressad av det längre fram.

 Skulle du rekommendera programmet till andra?

Absolut! Det är en rolig och utmanande utbildning med fantastiska lärare som är måna om studenterna. Dessutom får man en mycket större kontakt med forskningssidan av institutionen som masterstudent, och man lär sig verkligen att stå på sina egna ben. Det är också rätt öppet, man planerar och bygger mer eller mindre sin utbildning själv och väljer kurser man är intresserad av eller som passar in i ens egna uppsatsämne. Tycker man om och vill arbeta med antiken och arkeologi så tycker jag definitivt att man ska satsa på masterprogrammet!

 Hur tänker du din framtid?

Osäker, jag vill nog helst försöka hitta en doktorandtjänst någonstans och forska, samtidigt som jag väldigt gärna vill arbeta praktiskt med arkeologi. Det känns rätt omöjligt just nu, men det löser sig.