Student på Campus Gotland - metodutveckling inom osteologi

Jag heter Hannes Theorell, är 25 år och kommer ursprungligen från Huskvarna. Jag har kandidatexamen i arkeologi med osteologisk inriktning samt en magisterexamen i arkeologi.

Mitt akademiska liv kombinerar jag med en deltidsanställning inom Försvarsmakten och Göta Ingenjörregementet (ING2) i Eksjö samt förpackningsdesign när tid och tillfälle medges. Sedan två år tillbaka sysslar jag med metodutveckling inom osteologi med hjälp av Ancient DNA där jag försöker hitta tillförlitliga metoder för att särskilja mellan fårben och getben i arkeologiska benmaterial.

Om programmet

Jag började på Högskolan på Gotland 2009 och jag tog min kandidatexamen i arkeologi med osteologisk inriktning vid Högskolan på Gotland 2012. Jag gick även magisterprogrammet vid Högskolan på Gotland fram tills Uppsala och HGo gick samman och jag tog min magisterexamen genom Uppsala universitet 2013. Utöver dessa utbildningar har jag även tagit kurser vid andra lärosäten såsom Uppsala universitet, kurser utanför programmet vid Högskolan på Gotland, Umeå universitet, Linnéuniversitetet, Mittuniversitetet och Södertörns högskola.

Redan innan jag påbörjade min arkeologutbildning visste jag att man kunde läsa till master vid Uppsala. Jag visste också att masternivå inte fanns vid Högskolan på Gotland när jag började mina studer. Flertalet av mina klasskamrater gick vidare till Uppsalas masterprogram efter kandidatexamen medan jag stannade kvar på Gotland och läste magisterprogrammet. Sammanslagningen mellan Uppsala universitet och Högskolan på Gotland gjorde det möjligt för mig att fortsätta mina studier mot en masterexamen.

Det har fungerat bra med samläsningen mellan Uppsala och Visby. Inte riktigt som vanliga föreläsningar men heller inte som distanskurser. Visst finns det lite smärre tekniska problem med videolänken såsom lite dåligt ljud från mikrofonerna men annars tycker jag att det fungerar.

Jag saknar däremot fler avancerade kurser som kan läsas på Gotland. Det är något som jag hoppas blir bättre i framtiden för studenterna på Gotlands skull.

Exkursionen till Island med kursen i Skandinaviens järnålder

Jag tycker inte att resan var för kort men jag hade heller inte haft något emot att stanna längre på Island. Det brukar alltid finnas något mer att se och göra men vi fick mycket gjort under de dagar vi var där. De punkter jag såg fram emot mest var besöken på de olika muséerna samt den större utflykten runt om på ön. Man kan aldrig bli besviken på Islands natur och landskapsvyer. Museum har jag alltid tyckt varit roligt vilket också är en av anledningarna till att jag valde att studera arkeologi från första början.

Den enda större förberedelse jag gjorde inför resan var att förnya mitt pass. Eftersom jag fick beviljat forskningspengar för mitt forskningsprojekt några veckor innan resan hade jag fullt upp med planering och osteologiska analyser fram tills avresedagen. Givetvis arbetade jag en hel del på vad jag skulle presentera också men i övrigt hade jag inte mycket tid på att tänka på resan.

Det är roligt att se vilken bredd inom arkeologin det finns bland masterstudenterna. Det visar både att det finns en stor bredd inom arkeologin samt att vår arkeologiundervisning är minst lika bred.

Jag har sysslat med metodutveckling inom osteologi sedan min kandidatexamen och även föreläst om det tidigare för osteologistudenterna på Gotland. Utmaningen låg i att ta ut den information som är mest intressant för arkeologer. Det är oftast inte metoden i sig självt som är intressant utan varför jag måste utveckla metoden och vilka frågor det är tänkt att den ska besvara. Att presentationen dessutom skulle vara på engelska ökade utmaningen med att framföra den.

Jag hade velat höra vad de isländska studenterna arbetar med och intresserar sig för. Nog för att det är spridda forskningsområden bara inom masterprogrammet men hade varit roligt att se hur mycket det skiljer sig om man jämför med ett annat land med kanske andra perspektiv på ämnet.

Läs mer om exkursionen till Island

Råd till presumtiva studenter

För de studenter som inte tröttnat på arkeologi efter kandidatexamen skulle jag gladeligen rekommendera högre studier. Högre studier ger en fler möjligheter att känna att man själv har kunnat bidra med något till arkeologin.

Jag skulle säga att det finns ett par saker som verkligen underlättar studierna för en själv. Först skulle jag säga att det är viktigt att man så snabbt som möjligt ska hitta sitt forskningsintresse. På så sätt kommer kurserna man läser att ge nya perspektiv och metoder som man kan använda för att fördjupa sig i sin forskning.

Det andra är att verkligen arbeta på sin skrivteknik och lästeknik under grundutbildningen. Att snabbt ta in och förstå andras idéer och kunna sätta ord till sina egna idéer är två saker som oftast tar mycket tid och energi. Med rätt teknik lindrar man mycket frustration och man slipper mycket redigeringsarbete i efterhand.