Snart klar med kandidatexamen i osteologi

Beata Lithander läser osteologi i Visby (snart Campus Gotland).

”Jag har alltid velat studera arkeologi, redan som barn hade jag avancerade utgrävningar i min mormors trädgård på Marstrand.”

Beata läste historia och arkeologi i Göteborg och Uppsala, innan hon upptäckte att det fanns osteologi, och hur detta ämne ger en arkeolog verklig spetskompetens. Att flytta till Gotland, och göra om en stor del av utbildningen var inget svårt val för Beata, som nu känner att hon hittat rätt. Om något år kan det nog bli vidare studier i osteologi på masternivå, och väldigt gärna på Campus Gotland, men först vill Beata jobba lite som arkeolog. Med osteologi i bakfickan finns flera möjligheter, och kontakter mellan högskolan och yrkeslivet har varit bra.

”Nu inför C-uppsatsen, till exempel, så har jag fått möjlighet att kontakta flera yrkesverksamma arkeologer och osteologer utanför högskolan, men också läkare som kan hjälpa oss med t ex röntgen av benen, historiker och arkivarier.”

Beatas C-uppsats ska läggas fram i maj, och behandlar avrättningar. I samband med uppsatsventileringen anordnar institutionen och Fornsalen i Visby Osteologins dag, där de blivande osteologerna föreläser om sina uppsatsämnen och förhoppningsvis också får identifiera lite ben som allmänheten inbjudes att ta med. ”Det kommer att bli riktigt roligt att få känna av lite av det som vi sannolikt kommer att få arbeta med inom en hyggligt snart framtid! Vi är måttligt nervösa allihop, men ser ändå väldigt mycket fram emot det” säger Beata.