Jag vill se vad som döljer sig bakom texten
Felicia började läsa Egyptologi A 2008. "Det var min första kurs på universitetet och den var fantastisk!", säger Felicia, som hade mycket språkstudier i bagaget från gymnasiet. "A-kursen i egyptologi innehöll allt - historia, kultur och språk, och undervisningen och lärarna var jättebra. Tyvärr kunde man inte gå direkt till B efter A, eftersom kurserna periodiserades konstigt just då, så jag fick läsa lite annat emellan. Jag tror det gjorde att många av mina kursare inte fortsatte."
Felicia valde att fortsätta med egyptologi och skrev sin D-uppsats om en fornegyptisk dikt med genusperspektiv. . Under våren anordnade gästprofessor Irmgard Hein en fältresa till Egypten, och Felicia deltog tillsammans med flera andra egyptologistudenter."Jag är främst intresserad av filologi, men resan till Egypten i våras gav verkligen mersmak för att också studera material. Vi satt i ett magasin och mätte krukor, och jag upptäckte att de faktiskt såg olika ut! Det var enormt givande. Vi såg mycket och Irmgard förklarade och berättade så mycket om allt. Det är viktigt att också kunna jobba i Egypten, inte bara sitta på plats i arkiv i Uppsala eller på andra ställen och studera papyrus."
Studier i Antikens kultur och andra ämnen har resulterat i två fil kand-examina, men Felicia är medveten om att jobbmöjligheter för egyptologer är ganska små. "Jag läser just nu till arkivarie på institutionen för ABM, för att kunna söka jobb och försörja mig. Mina språk-, konst- och egyptologistudier är bara till fördel som arkivarie."
Hur blir det i fortsättningen? "Om man inrättar ett Master-program i egyptologi söker jag det. Jag kan jobba samtidigt."
Till blivande studenter ger Felicia några råd. "Läs någon kurs - i vilket ämne som helst som du är småintresserad av, så att du vänjer dig vid universitetsstudier. Det gör inget om du misslyckas. Ska man sedan ge sig på egyptologi är det nog bra att läsa grammatik! Lite franska och tyska kan också vara bra.