Kaveh väntade in kandidatprogrammet

Kaveh Zereshgi läser andra terminen på kandidatprogrammet och visste vad han gjorde när han sköt upp sina studier i arkeologi.

"Jag hade börjat på AB-kursen i arkeologi när jag insåg att ett program skulle vara bättre för mig. Som det var då, fanns det bara på Gotland, men jag hörde att det fanns planer på ett arkeologiprogram också här i Uppsala. Därför hoppade jag av AB-kursen och väntade. Det är också skillnad på att läsa ett tre-årigt program och enstaka kurser. Du måste verkligen vilja satsa; ansvarskänslan för att det faktiskt ska bli något är betydligt större om vi pratar om tre år än bara tjugo veckor."

"Jag hade tidigare testat studier i datavetenskap men insåg att mitt intresse för arkeologi ganska väl kan kombineras med mina språkkunskaper i persiska. Till hösten blir det därför inriktningen Global arkeologi. Skillnaden mellan inriktningarna i skandinavisk respektive global arkeologi är inte så stor, bara några få delkurser, men jag tror de passar mig bättre."

Har du haft någon favoritkurs hittills?

"Jag tyckte att skrift och språk-momentet var väldigt roligt, med många bra föreläsningar och lärare. I övrigt tycker jag att kurserna gett väldigt mycket, och också visat på bredd mellan de olika lärarna och hur de kommunicerar information. Det vore bra om information om omfång, material och verktyg läggs ut på ett så tidigt stadium som möjligt, så vi vet och kan anpassa oss."

Har du sett några problem med kurserna hittills?

"Det var en hel del tekniska problem i början med videolänken till Visby, och så har inte Studentportalens schemafunktion fungerat. Det är helt OK att ha ett schema i pdf för varje kurs, men man måste ändå kolla Studentportalen varje dag om det blivit någon ändring. Vi har studentgrupper på Facebook för programmet, så vi brukar informera varandra där. Vi är också många som gärna vill att föreläsningarna spelas in - missar man en är det svårt att förstå hela kontexten trots materialet."

Hur ser du framtiden?

"Jag tänker mig nog en master, gärna i persisk arkeologi, om jag hittar någon bra utbildning. Jag tror att jag kan ha en framtid inom persisk arkeologi i Iran med min utbildning och eftersom jag faktiskt talar språket. Det ligger ju lite i framtiden, men det är bra med planering."

Har du några råd till en presumtiv student?

"Var beredd på att satsa. Jag förberedde mig inte särskilt inför programmet, eftersom jag visste en hel del av vad som skulle hända tack vare mina tre veckor på AB-kursen. Möjligen skulle jag ha läst Bjørnar Olsens bok "Från ting till text" om arkeologiska metoder - det kunde ha hjälpt mig en del. Men om du har ett stort intresse och vill satsa, så räcker det."