Gräva i Gamla Uppsala? Ja tack!

Maja Wikborg började på lärarprogrammet i samhällskunskap, men läser nu andra terminen på kandidatprogrammet.

Vad är din bakgrund?

Jag tog studieuppehåll från lärarprogrammet. Jag sökte dit direkt efter gymnasiet, och kände att jag behövde tänka lite. Sedan valde jag att följa en barndomsdröm - arkeologi har alltid intresserat mig!

Varför valde du att läsa ett helt program?

Jag kände att jag ville satsa helt. Det här första året har också varit en ordentlig genomgång, en översikt över de olika ämnena och områdena.

Hur förberedde du dig?

Intresset för arkeologi räckte gott. Jag hade redan en bra studievana, eftersom jag läst andra kurser vid universitetet tidigare inom lärarprogrammet. De språkkunskaper jag har från gymnasiet räcker också till.

Skulle du förberett dig på något annat sätt?

Det vore trist om man redan kunde allt innan!

Nu har du läst ett tag inom programmet - hur tycker du det skiljer sig från att läsa en enstaka kurs?

Lärarprogrammet bestod till stor del av enstaka kurser, och jag tycker det skiljer sig rejält. Alla är väldigt måna om oss, hur det går, de vill att vi ska ställa frågor och höra av oss, genom hela programmet. Stämningen är väldigt familjär. Det blir en bra gruppkänsla. Det fungerar också bra med gruppen på Gotland, även om vi bara ses via skärmen. Jag var skeptisk i början till videokonferensundervisning, men nu märker jag att på så sätt kan vi få undervisning av de som är specialister på det område vi håller på med just då.

Någon favoritkurs?

Kanske Myt och religion. Men jag ser mest fram emot fältkursen och seminariegrävningen i Gamla Uppsala! Det kommer att bli fantastiskt!

Några ändringar att föreslå?

Jag tycker det fungerar bra och gillar att planera upp arbetet själv. Det finns mycket material att läsa. Kanske skulle jag vilja ha mer föremålshantering. Föremålen gör att allt kommer närmre. Det var en fantastisk känsla att få hålla i en vendeltida pilspets och försöka räkna ut varför den var böjd.

Vad tänker du göra härnäst?

Efter fältkursen väntar en sommarkurs om olympiska gudar på Lingfil. Sedan har jag valt inriktningen om skandinavisk arkeologi här i kandidatprogrammet. Från början var jag intresserad av egyptologi, men den där pilspetsen fick mig att tänka om!

Vad tänker du göra efter examen?

Jag hoppas kunna läsa en Master här i Uppsala. Vem vet, kanske doktorera och forska?

Har du några råd att ge till andra, presumtiva studenter, på programmet och annorstädes?

Fråga på institutionen, hör av dig! Är du intresserad så kör!