Jag drömmer om att doktorera i osteoarkeologi

Matilda skriver själv om sin utbildning.

Jag heter Matilda Fredriksson, är 27 år och kommer ursprungligen från Borensberg i Östergötland. Jag studerar just nu Arkeologi med Osteologisk inriktning på Uppsala universitet Campus Gotland och drömmer om att doktorera inom Osteoarkeologi.

Vad är din bakgrund?

Jag förälskade mig i arkeologi redan som barn tack vare min fars förmåga att förmedla arkeologi och historia på ett levandegörande sätt. Det triggade igång ett behov av att lära mig mer om vad som hänt innan människan började skriva ner allting, och arkeologi var ett logiskt verktyg att ta till. När jag blev lite äldre upptäckte jag osteologi och bestämde mig för att detta var det fält jag ville bli en del av.

Jag påbörjade mina studier lite försiktigt genom att läsa distanskurser inom arkeologi vid sidan av mitt arbete och det var först under 2012 som jag beslutade mig för att det var mer taktiskt fördelaktigt att läsa ett program istället för att bygga min egen utbildning.

Jag förberedde mig inför mina studier genom att jämföra olika program inom arkeologi med osteologisk inriktning, samt prova olika studietekniker för att hitta den som passade mig bäst. Jag läste även 30hp Engelska för att förbättra min förmåga att inhämta och förmedla information på engelska i både tal och skrift. Detta är något jag är väldigt glad över att jag gjorde redan innan jag påbörjade programmet då det är väldigt annorlunda att studera på universitet/högskola jämfört med gymnasium.

Någon favoritkurs?

Alla kurser inom arkeologi och osteologi har känts väldigt givande, dock är det osteologin som ligger mig varmast om hjärtat. Under 2013 fick jag under Uppsala universitet Campus Gotlands och Gotlands museums arrangemang "Skelettens och arkeologins hemligheter" tillsammans med fem andra osteologistudenter möjligheten att delta som en av "benexperterna" i fornsalen.

Vad tänker du göra efter examen?

Då min dröm alltid har varit att forska planerar jag att fortsätta mina studier inom osteoarkeologi på masternivå till hösten och sedan efter avslutat masterprogram söka doktorandtjänst samtidigt som jag söker forskningsbidrag för egna projekt.

Råd till presumtiva studenter

Läs en fristående kurs innan du ger dig på att läsa ett helt program. Det är väldigt annorlunda att läsa på universitet och kraven som ställs på dig är inte de samma som under tidigare studier. Använd den fristående kursen dels som ett test för dig själv för att se hur du presterar på den nivån men försök även se vad som fungerar för dig och prova olika studietekniker för att se vilken teknik som kommer gynna dig bäst i framtiden.

Fundera redan innan du påbörjar programmet över vad du har för mål med din utbildning. Om du redan från början vet vad du vill göra efter din examen är det lättare att hålla motivationen uppe under hela studietiden, samtidigt ger det dig möjligheten att redan tidigt börja forma din utbildning genom de olika valbara kurser som finns.

Våga fråga. Alla är nya i början och det bästa sättet att utvecklas är att våga fråga om allt man inte förstår. Detta gäller både under och efter föreläsningen. Lärarna finns där för att hjälpa dig utvecklas och genom att skapa en diskussion med dina kurskamrater och läraren kan ni alla få en djupare förståelse för ämnet som lyfts fram.