Mytologi-intresse = Antikenstudier för Maya

Maya Habari läser kandidatprogrammet i arkeologi och antik historia på Campus Gotland. Mytologi och historia har länge varit stora intressen, och just nu läser hon kursen som ledde till valet av program - Myt, Religion och Världsåskådning. Campus Gotland som studieort var ett självklart val. Maya skriver själv om sina val och planer.

Varför valde du att läsa ett helt program?

Efter gymnasiet åkte jag utomlands i ett par månader och när jag kom hem igen var jag arbetslös under en rätt lång period. När sökperioden kom igen, kände jag plötsligt att tiden var kommen och letade efter ett program som skulle intressera mig, mest för att det kändes som att chansen att få jobb är större om man läser program snarare än strökurser. Sen att jag snubblade över just det här programmet var en olyckshändelse, men jag är väldigt nöjd med mitt val. 

Varför valde du Gotland som studieort?

När jag hittade programmet, visste jag inte först att det även fanns i Uppsala, så jag kunde bara söka Gotland. Men även om jag hade haft möjligheten att välja emellan dem, hade jag valt Gotland, för att det är en fantastisk plats som känns väldigt passande just för arkeologistudier. Jag är supernöjd med mitt val, klassen är fantastisk och samhörigheten på campus är jättefin.

Hur förberedde du dig för studierna?

Jag var extremt nervös, men det fanns inte så många sätt att förbereda mig på. Jag skaffade boende, köpte in allt som skulle kunna behövas och lite till, läste som besatt på Uppsala Universitets hemsida om saker som är bra att komma ihåg och vad som skulle hända. Beställde böcker i god tid, blev kompis på Facebook med framtida klasskamrater... och var nervös. 

Skulle du förberett dig på något annat sätt?

Jag tror inte att det finns så många sätt att förbereda sig på i slutändan, i synnerhet inte på Gotland -- allt är rätt lättillgängligt här. Det är förmodligen annorlunda i en storstad (eller generellt en större stad). 

Nu har du läst ett tag inom programmet – hur tycker du det skiljer sig från att läsa en enstaka kurs?

Man har en ordentlig klass! Man hinner få en känsla av gemenskap och samhörighet med folk som har samma (generella) intressen som en själv. Alla kommer från olika förutsättningar och bakgrunder, men vi är här av samma anledning och det märks i ambitionsnivån och hur mycket alla anstränger sig. Dessutom får man lära känna lärarna bättre, vilket är jättekul, och givetvis får man en djupare förståelse och ett sammanhang för allt vi lär oss. 

Känner du att dina spåkkunskaper räcker till?

Ja. Givetvis var det svårt i början, då jag -- och resten av klassen -- drunknande i alla nya termer och begrepp, men så snart vi kom in i det, gick det mycket bättre. Man måste bara få in rätt tänk. 

Har du funderat på vilken inriktning du ska välja?

Yes, jag ska med största sannolikhet välja Antiken. Däremot känns det väldigt synd att behöva flytta från Gotland, det bär verkligen emot.

Planer redan nu på ett uppsatsämne?

Inte riktigt, men som det känns nu, möjligtvis heroer under den egeiska bronsåldern. 

Vad tänker du göra efter examen?

Förmodligen ta en Master, eller eventuellt en till kandidat i ett närliggande ämne. Jag vill gärna på museum, och ännu hellre få resa runt, vilket jag verkligen känner att den här utbildningen kan tillåta mig att göra. 

Har du några råd att ge till andra presumtiva studenter, på programmet och annorstädes?

Jätteklyschigt, men sant: skit i vad (alla) andra säger om att det blir svårt att få jobb inom ämnet; where there's a will, there's a way. Tycker du att det är kul, har du redan kommit halvvägs. Följ ditt hjärta, helt enkelt.