Julia Cassman

Julia läser fjärde terminen på kandidatprogrammet i Arkeologi och antik historia i Uppsala.

Vad är din bakgrund?Julia Cassman

Jag är uppvuxen med mina föräldrar, mina två bröder och en hund i ett villaområde cirka 10 minuter med bil utanför Uppsala centrum. Jag har alltid varit intresserad av historia, men också av biologi så på gymnasiet valde jag därför att läsa naturvetenskaplig linje med inriktning mot samhällskunskap.

Har du studerat något förut?

Nej, inte på högskolenivå. Efter gymnasiet genomförde jag militär grundutbildning inom armén som kock, så kandidatprogrammet i arkeologi och antik historia är det första jag läser på högskolenivå.

Varför valde du att läsa arkeologi hos oss?

Jag älskar Uppsala så valet av universitet var för mig självklar. Jag har sedan jag var liten vetat att jag vill plugga i Uppsala. Dessutom har jag också alltid varit intresserad av historia och att samtidigt kunna göra något praktiskt. När jag läste om arkeologiprogrammet kände jag att det här var ett program för mig.

Hur är det att läsa programmet?

Jag läser inriktningen antikens kultur och samhällsliv och det är verkligen så roligt och intressant. Jag lär mig nya saker varje dag. Anledningen till varför jag valde just den inriktningen beror mest på att jag känner att här ingår det mycket historia. Dessutom är lärarna här så duktiga, man märker verkligen att de älskar sitt jobb. 

Hur har det fungerat att läsa kurserna online jämfört med campusbaserat?

Jag tycker att det har fungerat bra att läsa kurserna online, men jag saknar undervisningen i föreläsningssalarna. Jag saknar att få träffa lärarna och alla övriga studenter live. Det är svårt att lära känna varandra via zoom. Det finns flera personer som jag verkligen skulle vilja lära känna bättre, men på grund av Covid-19 så går inte det. 

Någon favoritkurs hittills?

Jag har precis börjat min fjärde termin på programmet och jag skulle nog säga att min favoritkurs hittills är A-kursen i antikens kultur och samhällsliv. Den innehöll mycket historia och jag fick lära mig mycket nytt om antiken.

Vad skulle du vilja ha mera av i utbildningen?

Jag tycker att allt är väldigt bra, det enda jag kommer på just nu är att jag vill gå tillbaka till undervisning i föreläsningssalarna.

Vad är ditt syfte med utbildningen – fältarkeolog? Museipedagog, forskning?

Min plan är att jag ska ta en dubbelkandidat i antiken och i osteologi. För det jag helst skulle vilja jobba som är forensisk arkeolog och då behöver man ha läst osteologi. Anledningen till varför jag inte började med osteologi direkt är för när vi skulle välja våra inriktningar var jag inte riktigt redo att lämna Uppsala och osteologi går ju bara att läsa i andra städer. Min plan nu är att läsa osteologi efter att jag har tagit min kandidat i antiken.

Har du funderingar på att fortsätta efter kandidatprogrammet?

Jag vill ju ta en kandidat i osteologi, men jag har inte just nu några funderar på att läsa någon master.

Skulle du rekommendera programmet till andra, och i så fall, vad skulle du ha för tips till dem?

Jag skulle verkligen rekommendera programmet till andra. Speciellt till personer som älskar historia och som vill jobba med något praktiskt i framtiden.

Senast uppdaterad: 2021-03-22