Nicole Edlund Peters

Nicole går andra terminen på basåret på kandidatprogrammet i arkeologi i Uppsala

Vad är din bakgrund? Har du studerat något förut? 

Jag kommer från Stockholm från början, men har bottNicole Edlund Peters runt Uppsalatrakten i snart halva mitt liv. Idag bor jag på landsbygden utanför Uppsala tillsammans med min man och våra 2 döttrar.  

Jag är utbildad undersköterska sedan tidigare, och har arbetat inom vården sedan jag blev färdigutbildad, men aldrig känt att det varit något för mig även om just medicin är ett intressant ämne.  

Jag har också gått en journalistikinriktad linje på gymnasiet, och extra skrivandekurser utöver det, men aldrig arbetat som journalist eller författare. Det vore såklart roligt att kombinera arkeologi och skrivandet om framtiden vill som jag vill. 

Varför valde du att läsa arkeologi hos oss? Hur är det att läsa programmet? 

Jag har alltid intresserat mig för historia och förhistoria, och har drömt om att bli arkeolog sedan jag såg Indiana Jones filmerna för första gången. Idag vet man ju att yrket ser helt annorlunda ut, men det är nog bara bra med tanke på att jag i verkligheten är en mycket mindre äventyrlig människa. 

När jag tröttnade på känslan att vara fast i livet och inom vården så hoppade jag på chansen att skola om mig till mitt drömyrke. Att det fanns så pass nära att jag kan pendla till skolan utan att behöva flytta var nog den sista pusselbiten som fick mig att faktiskt ta mig i kragen och söka in. 

Jag går bara basåret än så länge, men jag har älskat alla kursmoment hittills. Det är såklart periodvis stressigt, men det får man nog förvänta sig när det kommer till universitetsstudier. Det är dock väldigt tråkigt att börja skolan under en pågående pandemi, och det känns inte riktigt som att man har kunnat lära känna sina klasskamrater ordentligt. 

Hur har det fungerat att läsa kurserna online jämfört med campusbaserat? 

Jag är en ganska strukturerad person, så jag tror att jag har klarat det ganska bra hittills. Jag har fått planera mina studier mycket mer än när det var campusundervisning dock, och det är lättare att prokrastinera när man är hemma och har alla sina hobbies och intressen vid nästippen. Det är som sagt väldigt tråkigt att inte kunna träffa klassen, och jag hoppas verkligen att vi kommer kunna gå tillbaka till campusbaserade studier igen till hösten. 

Någon favoritkurs hittills? Vad skulle du vilja ha mera av i utbildningen? 

Åh, nej det är omöjligt att välja. Jag har tyckt om allting hittills, och alla moment har haft inslag som har varit extra intressanta och fångat lite mer utav mitt intresse. Just nu håller vi på med landskapsstudier som är otroligt intressant, och jag har redan beställt kartor över min egen socken för att kunna studera utanför skoltid. 

Det jag skulle vilja ha mera utav är en väldigt svår fråga, särskilt eftersom jag som sagt bara är inne på basåret än så länge. Just nu är jag väldigt nöjd med hur programmet varit utformat, och att man fått smaka på så mycket olika delar redan. Det har dock gjort det väldigt mycket svårare att välja inriktning.  

Vad är ditt syfte med utbildningen – fältarkeolog? Museipedagog, forskning? 

Jag tror än så länge att jag vill bli fältarkeolog, men att arbeta på museum och arkiv lockar också väldigt mycket. Och som jag nämnt ovan, att kanske kombinera arkeologi och skrivande utöver de akademiska skrifterna. 

Har du funderingar på att fortsätta efter kandidatprogrammet? 

Ja, planen är först och främst masternivå för att ens kunna komma in på arbetsmarknaden som fältarkeolog. Sen så får vi se hur det blir efter det. 

Skulle du rekommendera programmet till andra, och i så fall, vad skulle du ha för tips till dem? 

Absolut! Jag skulle ge tipset att planera in studierna så att det inte blir överväldigande när det är mycket att läsa, och ändå ha tid till att ha roligt. Det var jättebra att vi hade studieteknik i början så att man hade en stadig grund att stå på redan från start. 

Sen vill jag slå ett slag för att läsa kursmålen för alla moment så att man har ett bättre hum om vad man ska sträva efter. 

Senast uppdaterad: 2021-03-17