Järnåldersboplatsen och gravfältet i Buttle, Gotland

Månadsarkiv: juli 2017

Äntligen måndag

Kommentera

Idag var alla extra peppade att få återuppta utgrävningarna efter helgens ledighet. För varje dag som går blir det mer och mer spännande då flera av schakten börjar närma sig kulturlagret, den jorden där förhistoriens spår gömmer sig!

Vi som bloggar idag är från schakt 37, och vi är en av grupperna som gräver i det stora huset tillsammans där också schakt 36 finns.

I vårat schakt börjar det verkligen kännas som det börjar hända grejjer! Idag har flera stora obrända benbitar skrapats fram i både schaktets vingar (som går ut över husets båda sidor) och i mittdelen. Bland annat har ett tåben och ett fotledsben från antagligen får respektive ko hittats.

Max rensar på

Max rensar på

schakt 37

Schakt 37 stora huset

Tåben

Tåben

Sållar

Sålla sålla!

I schakt 36 som är vårat grannschakt i stora huset så börjar även de komma ner till mer innehållsrikare jordlager. Idag hittade de två små benfragment. Men dagen har främst gått åt till att mäta in stenar som kanske kan vara stolpfundament – alltså platta stenar där man kan ha haft takbärande stolpar!

bild från schaktet

Schaktet

I schakt 38 har det hänt massor av spännande saker under dagen. De har ju bland annat börjat gräva i sitt nya schakt som ligger vid några meter från det första schaktet. Men även i det gamla schaktet har det kommit fram spännande upptäckter. De har hittat flertalet stolphål i rad – kan det ha stått ett hus där kanske? Sedan har de även i dessa stolphål funnit både ben och keramik i jordfyllningen! På bilderna ser ni det första schaktet till höger med stolphålen halvt utgrävda och i det nya schaktet sitter hela gänget och jobbar.

Schakt 38

Schakt 38

Schakt 38

Schakt 38

I schakt 39 hade vi tur och kom precis lagom för att få se ett stort benfragment som grävdes fram nära det lilla huset. I övrigt har schaktet varit fyndtomt, man har letat efter stolphål men inte funnit några. Därför har en 1×1 m stor provgrop tagits upp precis i närheten av schakt 39 och där prickade man rätt – för här fanns nämligen ett stolphål! Woho vad kul det är med stolphål tycker vi!

Schakt 39

Schakt 39

Schakt 39

Bredvid schakt 39 ligger schakt 35, där man gräver mitt i det lilla huset. Detta schakt är nog det mest flest och störst stenar, och vi andra är inte avundsjuka på det jobb som detta innebär. Idag har dagen gått åt till att skriva kontextblanketter och att mäta in de många stenar som bland annat utgör husets innemur, eller inras från muren, och andra stenkonstruktioner. Stenen

Schakt 39till trots håller gruppen gott mod, kämpa på säger vi!

Schakt 35

Det var allt för idag!

Tack och på återseende önskar schakt 37!

Detta inlägg postades i Uncategorized den juli 31, 2017 av MasterArchaeologist.

Dag 4 – Fredagen 28/7

Kommentera

Då hade Fredagen kommit och därmed är första veckan av utgrävningen vid Buttle avklarat. I schakten händer det nya saker hela tiden och beroende på var man gräver stöter man på olika slags uppgifter och problem.

I det stora huset d’r schakt 36 och 37 huserar pågår arbetet för fullt med att försöka komma ner till kulturlagret. Arbetet  kraftig på grund av rötter och stenar. I Schakt 35 har man även ett pågående arbete längs med väggarna som både mäts in och grävs ut. I schakt 35 har det vart ganska fyndfattigt men under dagen har diverse benföremål dykt upp bland annat en kotand.

Alexander mäter in vägg

Alexander mäter in en väggen för att ge placera den i en ny kontext (sammanhang)

Max

Max är i full gång med att gräva ur väggraset.

Schakt 36

I schakt 36 har det vart fyndfattigt men diverse ben har grävts fram. Likt schakt 37 försöker de komma ner till kulturlagret. Vissa stenar tolkas som eventuella stolpfundament.

I schakt 35 befinner sig i ungefär samma situation som schakten vid det stora huset ( 36 och 37).De försöker även de komma ner till kulturlagret men arbetet försvårar av att marken innehåller mycket sten och en hel del rötter. Bland dagens fyndmaterial här har det hittats lera och ben.

arbete i husen

Exempel på hur arbetet i husen kan se ut . Både var det gäller stenar och storleken på rötter.

Fynd

Fynd på originalplats. Benet har tolkats vara ifrån nötkreatur.

Utanför husen då , vad pågår där? Ja , i schakt 38 har man grävt ner enda till moränen. Under moränen finns inga mänskliga kvarlevor så när vi har grävt ner där är det arkeologiska arbetet färdigt. Som tur är för schakt 38 finns det ett antal mörkerfärgningar kvar , vilket tyder på mänsklig aktivitet. Det de gör nu är att dokumentera den övriga sammanhängande jorden (kontexten) innan de fortsätter arbetet med mörkerfärgningarna. Under dagens arbete hittades dock en tand. Dessvärre togs ingen bild på schaktet.

tand

I schakt 39 som är placerat strax utanför det lilla hus (där schakt 35 är)  försöker det att hittas ett stolphål som tillhör ett hus som man har hittat ifrån tidigare utgrävningar. Gruppen har nått ut till moränen och har därför fått utvidga sitt schakt ännu mer. Det grävs även precis invid  husgrunden för att se om det är någon aktivitetsyta där. Detta schakt är ganska fyndfattigt men under dagens arbete har man funnit något som kan tolkas som en pärla eller eventuellt slagg.

Pärla

Pärlan eller slagg ?

Utvidgning av schakt

Utvidgningen av schakt 39 . Till höger i bild syns det tidigare grävda stolphålet som en orangefärgad pinne.

Ännu en ”schakt ” eller  provgrupp 15-17 som det egentligen heter gräver för att se var en tidigare grävd aktivitetsyta avgränsar. Fynden vid de olika provgroparna har inte vart särskilt många, mestadels har även vart från modern tid. Men skam den som ger sig!

Så det var det lilla uppdateringen från Buttle gjort. Sammanfattningsvist kan man säga att de flesta schakten i dagsläget är fyndfattiga med undantag för schakt 38 där det bland annat har hittats ben , kol och keramik. Vi från Buttle önskar er en trevlig helg och på återseende på måndag // Schakt 36

Detta inlägg postades i Uncategorized den juli 28, 2017 av MasterArchaeologist.

Tja Tja Bloggen!

Kommentera

Så har den tredje dagen kommit och gått och det kämpas på i schakten.

Några av grupperna har kommit ner till moränen medan andra fortsätter kämpa sig igenom torv och matjord.

Inga större fynd har upptäckts idag, utan de fynden som har gjorts har varit benfragment och stolpfundament.

/ schakt 39

fältbild

ben

Ben

fältbild

fältbild

fältbild

Detta inlägg postades i Uncategorized den juli 27, 2017 av MasterArchaeologist.

Dag 2

Kommentera

Hej!

Idag var utgrävningsdag 2 och vi från schakt 35 har som uppgift att blogga idag!

Vårt schakt (35 ”Lilla huset”) har idag utökats med 5 rutor och dessutom har första fyndet hittats: 2 kolbitar. Det är för övrigt mycket sten och rötter vilket gör det lite svårare att komma neråt men vi kämpar på bra. Vi har ej nått kulturlagret än men vi hoppas att vi kanske kommer dit imorgon.

Schakt 35

Schakt 35

Schakt 35

Schakt 35

Schakt 35

Schakt 36, ”Stora huset” jobbar sig neråt sakta men säkert men det är även här mycket rötter. En liten falang (tåben) på ett djur har påträffats.

Schakt 36 och deras fynd, en falang.

I 37:an, ”Stora huset” har schaktet utvidgats med 8 rutor men de har inte hittat några fynd än.

Schakt 37 jobbar hårt!

Schakt 38 (mellan husen) har grävt sig ner till ploglagret och hittat lite keramik som förmodligen är någorlunda modern.

Schakt 38 har börjat sålla jorden.

Schakt 39 (utanför ”lilla huset”) har även de grävt sig ner till ploglagret och har funnit järn men som troligen också är modernt.

Schakt 39 poserar fint och visar stolt upp sitt fynd av järn.

Imorgon fortsätter grupp 3 berätta om nya spännande upptäckter.

Ha det bra så länge!

/Schakt 35

Detta inlägg postades i Uncategorized den juli 26, 2017 av MasterArchaeologist.

Back to the roots

Kommentera

Nu är vi äntligen tillbaka i vår älskade fårhage, bland fårskit och stenar! Idag inleddes sommarens grävning i Buttle av taggade arkeologistudenter. Samtliga schakt har mätts upp och torvats av. Vid tillfället är schakten fem till antalet med schaktnummer 35-39.

Sommarens första fynd påträffades i schakt 39, en äldre krukskärva, redan i torvlagret varpå glädjetjut och applåder hördes över hela hagen. *hurraaaay* Utöver detta påträffades även lite ben samt en metallbit. Dessa fynd bådar gott inför sommarens grävning då schakt 39 söker efter ytterligare konstruktioner utanför lilla huset.

Schakt 39 in action!

keramikbit

Dagens första fynd! Keramikskärva, schakt 39.

metallbitMetallbit, schakt 39.

Det går olika fort i de olika schakten på grund av varierande mängd sten och rötter. Fynden är få till antalet eftersom alla befinner sig i  torvlagret. De flesta fynd som hittats är relativt moderna. Schakt 36 och 37 (stora huset) har ett hårt arbete framför sig på grund av höga mängder sten och rötter. I schakt 35 jobbar man med att gräva ut det lilla huset och i schakt 38 (vi!) undersöker man platsen mellan husen.

Schakt 35 hatt

Schakt 35 in action! Med en glad Adrian i förgrunden. Cowboyhatten får 10 poäng.

Vi (schakt 38) har idag kommit ned till kontext två (ploglagret). Ett fåtal fynd i form av lera, kol, ben, keramik och en spännande bit bly med stämpel (se bild nedan).

 

Blybit med stämpel, schakt 38.

Blybit med stämpel, schakt 38.

Avtorvning schakt 38

Avtorvning i schakt 38. Stenkuuuuuuuuuuuuuul!

Schakt 38

Här jobbar vi med ändan i vädret, och nedåt går det, schakt 38.

Schakt 38 Johan

Johan going back to the roots. Schakt 38.

Schakt 38 Karin

Gruppledare Karin överblickar sina undersåtars arbete med schakt 38. Karin är i övrigt bäst!

Detta var allt för oss i schakt 38 för denna vecka. Nästa vecka möts vi igen, dun-dun-duuuun! Nu är det dags för en riktigt ren och varm och löddrig dusch! Ha det hoj!

Hälsar, schakt 38!

Detta inlägg postades i Uncategorized den juli 25, 2017 av MasterArchaeologist.

Buttle, here we come!

Kommentera

Första dagen på sommarens utgrävning i Buttle har startat med en genomgång av schema, utförandeplan, dokumentation och information på Campus Gotland. Alla är glada och förväntansfulla, och ser fram emot att komma ut i fält imorgon!

Deltagarna för detta året är en härlig blandning av Gotlandsstudenter, Lundstudenter, Stockholmsstudenter, Göteborgsstudenter och Uppsalastudenter.

Grävledare är som tidigare år Alexander Andreeff med flera biträdande grävledare bestående av en docent, två doktorander och tre praktikanter.

Före arbetet

Mer information kommer komma löpande under de följande veckorna, så häng med oss här eller kom ut till Buttle Änge och hälsa på oss!

Detta inlägg postades i Uncategorized den juli 24, 2017 av MasterArchaeologist.