Antiken B: Kursexkursion till Berlin, maj 2015

            

Diskobolos, diskuskastaren. Liknande verk tillskrives bronsgjutaren Myron 450 f.Kr. Abguss-Sammlung Antiker Plastik

    

Mellan 21 april till 23 april genomfördes en exkursion till Berlin ingående i kursen Konst och litteratur AKS B3. Gruppen bestod av fem elever och två lärare: prof. Lars Karlsson och Patrik Klingborg. Alla blev inkvarterade invid Alexanderplatz med gångavstånd till museiområdet och även andra turistsevärdheter som Brandenburger Tor, Siegersäule, Reichstagsgebäude, Fernsehturm och självklart själva Alexanderplatz med die Urania-Weltzeituhr.

Dag 1 ägnades åt Pergamonmuseet och Neues Museum och dag 2 i huvudsak Altes Museum. Dag 3 besöktes Bode Museum och Abguss-Sammlung Antike Plastik Berlin.

Pergamonmuseet uppvisade fynd och rekonstruktioner från olika delar av Mindre Asien, t.ex. marknadsporten från Miletus ca. 100 e.Kr och Ishtarporten ca. 600 f.Kr. från Babylon.

Neues Museum uppvisade en stor papyrussamling m.m. och bysten av Nefertiti i original.

En heldag tillbringades på Altes Museum vilken innehöll det mesta från röd- och svartfigurig keramik till arkaisk, klassisk och hellenistisk skulptur. Stildrag inom sarkofagdekoration, porträttkonst och mosaikarbeten och dess historia studerades även.

Sista dagen gjordes en avstickare till Bode Museum och på Abguss-Sammlung Antiker Plastik sammanfattade vi tre dagars museibesök med att försöka se hur utvecklingen stilistiskt har förlöpt från t.ex. tidigarkaisk skulptur till utvecklingen av romerska skulpturarbeten och dess kopior av grekiska arbeten.

Nefertiti kopia från Abguss-Sammlung Antiker Plastik. Originalet härstammar från ca. 1350 f.Kr

Den gröne Caesar ca. 100 e.Kr. Altes Museum

Altes Museum

Laokoongruppen, ett hellenistiskt arbete ca. 50 f.Kr. Abguss-Sammlung Antiker Plastik.

 Utsmyckning från processionsvägen till Ishtarporten, Babylon ca. 600 f.Kr. Pergamon Museum.

Antinous ca. 130 e.Kr. Altes Museum

Patrik, Amar, Lars, Emma, Fredrik och Erik längst fram. Valter bakom kameran.

Fredrik: “Exkursionen till Berlin var helt fantastisk! Förutom att det var kul och trevligt i sig, var det också väldigt lärorikt! Som deltagare fick man ett helt annat perspektiv på källmaterialet mot var man får, om man bara läser om diverse porträtt, statyer eller keramik via litteraturen. Vi fick också två riktigt bra guider!”

Valter: ”Tempot var givetvis högt. 3 dagars koncentrerat studium av antika artefakter i olika former på fem olika museer. Det gavs också utrymme för besök på de viktigaste sevärdheterna inom näravstånd, detta beroende på öppettiderna på museerna. Det pedagogiska upplägget var bra med en slutsummering på Abguss-Sammlung Antiker Plastik. Skillnaden mot en vanlig turistguidning var stor. Det var ett privilegium att bli ledsagad av två duktiga konstexperter på antiken med den klarsynthet som erfarenheten ger på skillnader inom stilarter och utveckling under antikens olika perioder. Kursen kan rekommenderas till alla och envar med intresse för antiken och dess konst”.

Emma: ”Exkursionen till Berlin och besöken på de olika museerna var otroligt roligt och lärorikt. Det var för mig en viktig del av studiet av antiken att i verkligheten få se de föremål som vi har läst om och sett bilder på i böcker, eftersom det ger ett annat perspektiv på dessa föremål, framför allt med den fantastiska guidning vi fick.”

Erik: "Tre härliga dagar fick vi i Berlin. Resan var intensiv och vi hann med både stadsvandringar och att se de antika samlingarna. 8 timmar på Altes Museum andra dagen kan  låta mycket men tiden flög förbi! Att tillämpa de kunskaper som man hittills har fått och att komma bort från kursböcker och se riktiga föremål tror jag är viktigt. Det här är en chans som man absolut inte får missa och B-kursen rekommenderas verkligen i sin helhet!  Trevligt sällskap, god mat, underbart väder, fantastisk guidning och en mängd nya intryck kan sammanfatta denna resa."

Amar: ” Resan till Berlin var en höjdpunkt i mina studier inom antikens kultur och samhällsliv. Tre intensiva samt lärorika dagar i Berlin som ändrade ens perspektiv på det antika kulturarvet. Under A-kursen spenderar man ofantligt mycket tid framför kurslitteraturen och studerar antiken, men att faktiskt uppleva föremålen och arkitekturen är en helt ny upplevelse som man inte hittar i någon bok. Jag rekommenderar framtida studenter som är intresserade utav antiken att fortsätta härda ut och läsa B-kursen, den är dels fördjupande och utmanande men ger även en chans att uppleva Berlin i tre dagar. Trevligt sällskap, god mat, och en massa spännande saker påminde mig varför jag studerar antikens kultur och samhällsliv.”

Kouros. Abguss-Sammlung Antiker Plastik.