John Ljungkvist
john.ljungkvist@arkeologi.uu.se
Jag arbetar som en av tre huvudforskare och projektledare inom det tioåriga forskningsprojektet Vikingafenomenet. Projektet, där även Charlotte Hedenstierna Jonson arbetar som projektledare, leds av professor Neil Price och är finansierat av Vetenskapsrådets rådsprofessorprogram. I projektet arbetar jag främst med att koordinera och genomföra arbetet med valsgärdegravfältet. De sista gravarna på denna plats undersöktes för över 60 år sedan och fortfarande är många av de utomordentligt väldokumenterade båt-, kammar- och brandgravarna inte publicerade. Bland andra uppgifter ingår även att koordinera samarbetet med forskare och arkeologer på Talinns och Tartus universitet för publiceringen av båtgravarna från Salme i Estland.
Dessutom projektleder jag, tillsammans med Neil Price och Tom Christensen, Nationalmuseum i Köpenhamn, det treåriga projektet Viking Dynasties, finansierat av Krogagerfonden. Detta projekt är en fortsättning på projektet Gamla Uppsala – framväxten av ett mytiskt centrum, som pågått sedan 2009 och nu fortsätter i ett nytt projekt. I detta har vi och våra partners i Danmark utfört arkeologiska undersökningar i Lejre i Danmark och Gamla Uppsala. Under 2018 påbörjas ett omfattande arbete med att jämföra dessa två platser som omgavs av mytiska berättelser redan under vikingatiden.
Jag är dessutom en av grundarna till företaget Disir productions AB, skapat med stöd och uppmuntran från UU Innovation.
Professionell bakgrund
Jag påbörjade mitt arkeologiska liv 1990 när med studier vid Lunds Universitet. Intresset var till en början lagt åt marinarkeologin. Jag skrev en C-uppsats om submarina boplatser från mesolitikum i Öresund, dök på vrak i olika forskningsprojekt och jobbade så småningom som dykare inför Öresundsbron och var delansvarig för utgrävningen av en 9000-årig boplats under vatten utanför Landskrona.
Den marinarkeologiska inriktningen började emellertid minska när jag 1993 fick arbete som arkeolog på Mälarbanan-projektet. Det ledde till familj i Uppsala och doktorandstudier vid institutionen för arkeologi vid Uppsala universitet. Under doktorandtiden varvades forskningen med en växande familj, renoveringar av lägenheter och husköp och arbeten inom exploateringsarkeologin. Jag spenderade även nära fyra år på Statens historiska museum där jag bl.a. arbetade i det stora EU-projektet FREMDE, basutställningen på museet. Avhandlingen, med den kryptiska titeln – en hiar atti riKr, lades fram 2006.
Därefter spenderade jag de följande tio åren i rad olika projekt som:
Valsgärde studies.
Under denna tid författades även en rad rad artiklar i ett postdoc-projekt som kretsade kring kring importmaterial och gravar från främst folkvandringstid och vendeltid .
Under 2009 togs beslutet att starta ett projekt kring Gamla Uppsala, en plats jag återvänt till ett antal gånger sedan jag ledde en första forskningsutgrävning 1996. Projektet Gamla Uppsala – framväxten av ett mytiskt centrum som började i liten skala 2009 och pågår fortfarande i ett samarbete med Upplandsmuseet och Riksantikvarieämbetet/Gamla Uppsala museum. Det involverar en rad olika forskare och arkeologer med olika specialiseringar. Gamla Uppsala är mycket mångfacetterad plats där forskningen i projektet sträckt sig från äldre järnålders till tidigmodern tids lämningar. Vi har berört allt ifrån forskningshistoria till historisk ekologi och besöksnäringen. Finansieringen har utgått från små medel från Gellerstedts stiftelse, till två stora utdelningar från Berit Wallenbergs stiftelse och fyra år av FoU-medel från Riksantikvarieämbetet.
Gamla Uppsala – framväxten av ett mytiskt centra
Fältarbeten och sammanställningar av äldre undersökningar i Gamla Uppsala
Gamla Uppsala är ett område där institutionen för arkeologi bedrivit arkeologiska undersökningar i olika omgångar under en lång tid. Vi vet mycket om platsen men fortfarande återstår det en mängd frågetecken kring centrala händelser i platsens och dess omlands historia.
Under 2009 har undertecknad inlett ett samarbetsprojekt med Upplandsmuseet och framöver kommer med all sannolikhet fler forskare från Uppsala och andra platser involveras.
Projektet bygger på de erfarenheter och frågor kring platsen som huvuddeltagarna samlat på sig genom en lång tids erfarenhet av undersökningar i området. Gamla Uppsala är en komplicerad plats som inte bara ett viktigt arkeologiskt objekt. Det nämns i tidiga skriftliga källor och är vetenskapshistoriskt mycket viktig, vilket inte minst Magnus Alkarp visar i sin kommande avhandling.
Årets fältarbete kommer att utföras under den första veckan i september och koncentreras till kungsgårdsområdet. Vi kommer dels utföra karteringar i åkermarken och runt kungsgårdsterrasserna. Dessutom grävs ett litet schakt mellan den tidigare undersökta platåbyggnaden och kyrkan. Det finns flera indikationer på att denna yta rymmer mycket intressanta lämningar. Detta år tänker vi gräva oss ner på en liten yta för att utreda potentialen för vidare undersökningar.
I detta delområde har man runt kyrkan, kungsgårdsterrasserna och den omgivande åkermarken, utfört undersökningar och gjort fynd sedan lång tid tillbaka. Under hösten inleds det mest betydande arbetet med digitalisering och sammanställning av äldre dokumentation. I kombination med årets fältarbete kommer vi få en betydligt bättre översikt över kungsgårdsområdet och kan allt mer diskutera dess helhetsstruktur och utvecklingen från äldre järnålder till medeltid.
Frågor kring projektet besvaras av John Ljungkvist.
john.ljungkvist@arkeologi.uu.se
Tel: 018/471 20 96
Publikationer
-
Elite Burials with Bohemian Garnets in Vendel Period Sweden
Ingår i Royal Insignia of Late Antiquity from Mšec and Řevničov, s. 194-199, 2023.
-
Late Iron Age Whaling in Scandinavia
Ingår i International Journal of Nautical Archaeology, s. 1-22, 2023.
DOI för Late Iron Age Whaling in Scandinavia Ladda ner fulltext (pdf) av Late Iron Age Whaling in Scandinavia
-
New institutional economics in Viking studies: Visualising immaterial culture
Ingår i Archaeological Dialogues, s. 172-187, 2022.
DOI för New institutional economics in Viking studies: Visualising immaterial culture Ladda ner fulltext (pdf) av New institutional economics in Viking studies: Visualising immaterial culture
-
Vikingabrallor med knäband
Ingår i Populär arkeologi, s. 50-50, 2022.
-
Horses and Burials in Late Iron-Age Central Sweden: The Examples of Valsgärde and Birka
Ingår i Horse and Rider in the late Viking Age, s. 223-243, 2021.
-
Reflections on Residences from one Scandinavian Experience
Ingår i Norwegian Archaeological Review, s. 72-74, 2021.
DOI för Reflections on Residences from one Scandinavian Experience
-
A maritime culture
Ingår i Relations and Runes, s. 23-30, 2020.
-
ANTLER COMBS FROM THE SALME SHIP BURIALS: FIND CONTEXT, ORIGIN, DATING AND MANUFACTURE
Ingår i ESTONIAN JOURNAL OF ARCHAEOLOGY, s. 3-44, 2020.
DOI för ANTLER COMBS FROM THE SALME SHIP BURIALS: FIND CONTEXT, ORIGIN, DATING AND MANUFACTURE
-
Correlations and conflicts between 14C datesand find chronologies in a transition phase –: exemplified by the Ottar's mound in Vendel
Ingår i Re-imagening periphery, 2020.
-
Den stora jakten
Ingår i Populär arkeologi, s. 10-13, 2020.
-
The Anglo-Saxon princely burial at Prittlewell, Southend-On-Sea
Ingår i Fornvännen, s. 296-297, 2020.
-
The Prittlewell princely burial: Excavations at Priory Crescent, Southend-on-Sea, Essex, 2003
Ingår i Fornvännen, s. 296-297, 2020.
-
A maritime society
Ingår i Catalogue for the exhibition The Vikings Begin :, s. 49-58, 2018.
-
A prelude to the Vikings
Ingår i Catalogue for the exhibition The Vikings Begin :, s. 11-24, 2018.
-
Gamla Uppsala and Valsgärde: Deconstructing the Vendel-Viking transition
Ingår i SAA archaeological record, s. 15-18, 2018.
-
Introduktion
Ingår i Framtidens naturvärden i kulturmiljöer -, s. 1-16, 2018.
-
Medeltidens landskapsförändringar
Ingår i Framtidens naturvärden i kulturmiljöer -, s. 115-130, 2018.
-
Skapandet av en plats
Ingår i Framtidens naturvärden i kulturmiljöer -, s. 91-114, 2018.
-
Whalebone Gaming Pieces: Aspects of Marine Mammal Exploitation in Vendeland Viking Age Scandinavia
Ingår i European Journal of Archaeology, s. 612-631, 2018.
DOI för Whalebone Gaming Pieces: Aspects of Marine Mammal Exploitation in Vendeland Viking Age Scandinavia Ladda ner fulltext (pdf) av Whalebone Gaming Pieces: Aspects of Marine Mammal Exploitation in Vendeland Viking Age Scandinavia
-
A Vendel Period gold and garnet pendant from Gamla Uppsala
Ingår i Fornvännen, s. 183-185, 2017.
-
[Review of:] Camps behind the myth: The archaeological excavations
Ingår i Fornvännen, s. 283-285, 2016.
-
The bear in the grave: Exploitation of Top Predator and Herbivore Resources in 1st millennium Sweden – First Trends From a Long-term Research Project
Ingår i European Journal of Archaeology, s. 3-27, 2016.
-
The Ritual Use of Brooches in Early Medieval Forts on Öland, SwedenL'usage rituel des fibules dans les enceintes fortifiées de l’île d’Öland en Suède au haut moyen âgeDer rituelle Gebrauch von Fibeln in den frühmittelalterlichen Befestigungen auf der schwedischen Insel Öland
Ingår i European Journal of Archaeology, s. 681-703, 2016.
-
Gamla Uppsala – the emergence of a centre and a magnate complex
Ingår i Journal of Archaeology and Ancient History (JAAH), s. 1-29, 2015.
Ladda ner fulltext (pdf) av Gamla Uppsala – the emergence of a centre and a magnate complex
-
The Bear in the Grave: Exploitation of Top Predator and Herbivore Resources in First Millennium Sweden: First Trends from a Long-Term Research Project
Ingår i European Journal of Archaeology, 2015.
-
Monumentaliseringen av Gamla Uppsala
Ingår i Gamla Uppsala i ny belysning, s. 33-68, 2013.
Ladda ner fulltext (pdf) av Monumentaliseringen av Gamla Uppsala
-
Norrsunda och Åshusby-gravfältet
Ingår i Stockholms läns museum seminariepublikation, 2013.
-
Post-romersk globalisering: Spåren av Bysans i Sverige 560–800 e.Kr
Ingår i Hyllningsbok, titel hemlig, 2013.
-
Mistresses of the cult.: Female cult leaders in Late Iron Age Scandinavia
Ingår i Weibliche Eliten in der Frühgeschichte, 2012.
-
Gamla Uppsala: Structural development of a centre in Middle Sweden
Ingår i Archäologisches Korrespondenzblatt, s. 571-585, 2011.
-
Skelettgravar i tiden: från sen romersk järnålder till tidig vendeltid
Ingår i Runnhusa, s. 128-160, 2011.
-
Valsgärde revisited
Ingår i Det 61. Internationale Sachsensymposion 2010 Haderslev, Danmark, s. 123-139, 2011.
-
Influences from the Empire: Byzantine-related objects in Sweden and Scandinavia - 560/570-750/800 AD
Ingår i Byzanz – das Römerreich im Mittelalter, s. 419-441, 2010.
-
Continental imports to Scandinavia: Patterns and changes between AD 400 and 800
Ingår i Foreigners in early Medieval Europe, 2009.
-
2008. Redating and contextualizing the mounds of Uppsala and other monumental mounds
Ingår i Korrespondenzblatt. Römisch-Germanisches Zentralmuseum, s. 30-, 2008.
-
Dating two royal mounds of Old Uppsala: evaluating the elite of the 6th-7th century in Middle Sweden
Ingår i Archaeologisches Korrespondenzblatt, s. 263-282, 2008.
-
Handicrafts
Ingår i The Viking world, s. 5-, 2008.
-
The development and chronology of the Valsgärde cemetery
Ingår i Valsgärde studies: the Place and its People, Past and Present, s. 13-55, 2008.
Ladda ner fulltext (pdf) av The development and chronology of the Valsgärde cemetery